Beretning om påkørsel af cyklist

14 august 2015 23:54 via jenspeterhansen.dk

Jeg cykelpendler fra Hvidsten til SEGES, Skejby. Det har jeg gjort utallige gange. Som regel benytter jeg på morgenturen ”bagvejen” ind over Sølsted og ind ad cykelstien langs Søftenvej. Lidt længere, men så slipper jeg for et par lyskryds på Randersvej ved Lisbjerg.

Ved østenvind – som her til morgen 14. august 2015 - vælger jeg at fortsætte ad Randersvej og ned ad Lisbjerg Bakke. Efter arbejde var planen at cykle videre til København for lørdag at deltage i bestyrelsesmøde i Cyklistforbundet. Med udsigt til kraftig modvind havde jeg givet mig god tid på turen til Skejby.

http://jenspeterhansen.dk/typo3temp/pics/e43c7cec13.jpg
14 august 2015 23:38 via jenspeterhansen.dk

Når jeg krydser Klokhøjen/Randersvej krydser jeg altid Randersvej og fortsætter ned ad bakken. Det gjorde jeg ikke her til morgen – skiltning af cykelsti til højre [1] gjorde mig nysgerrig – var her mon en genvej? Det måtte komme an på en prøve – min tid for morgenturen var alligevel ikke noget at juble over. Fulgte derfor skiltningen langs Klokhøjen mod vest [3]. Bevæger med 33 km/time -ser en sidevej [4] og har fokus på om cykelstien drejer her eller fortsætter på den anden side.

http://jenspeterhansen.dk/typo3temp/pics/7e4548c1ed.jpg
14 august 2015 23:45 via jenspeterhansen.dk
http://jenspeterhansen.dk/typo3temp/pics/6d7038a4f2.jpg
14 august 2015 23:46 via jenspeterhansen.dk
http://jenspeterhansen.dk/typo3temp/pics/512d83d92f.jpg
14 august 2015 23:41 via jenspeterhansen.dk
http://jenspeterhansen.dk/typo3temp/pics/a87dadfc60.jpg
14 august 2015 23:50 via jenspeterhansen.dk

Der kommer en bil. Normalt vil jeg etablere øjenkontakt, men på ukendt grund var min fokus på navigation. Få meter fra bilen går det op for mig, at bilen ikke stopper, men nærmest svinger mod min kørselsretning. Når lige at råbe – ser ned på benene at bilen rammer mig [5]– føler jeg flyver ganske højt og når at undre mig over, at jeg ikke oplever kontakt med motorhjelm inden jeg ligger på asfalten foran bilen.

Det gør ondt – rigtig ondt. Hr ikke lyst til at bevæge mig, men er dog også ret hurtig sikker på, intet er brækket. Føler, at der går lang tid, inden bilens fører – en kvinde – kommer ud til mig med replikken ”Du burde ikke være her”. Svarede straks ”Jeg fulgte skiltningen på cykelstien”.

To andre bilister kom til – yngre mænd – og der var faktisk en hyggelig stemning. Jeg kravlede over i midter rabatten taknemlig over ikke at være faldet ned på kantsætningen. Kom på højkant: Det blødte fra venstre underarm, men smerterne var især fra venstre overlår, hvorfra der blødte ganske meget.

Cyklen så umiddelbar OK ud. Forhjulet var lidt skæv, men kunne så nogenlunde dreje rundt. Ud over en mindre stjerne i vinduet var der ikke noget at se på Audi’en.

Jeg fik gentagne tilbud om at blive kørt på skadestue eller op på min arbejdsplads. Vist gjorde det ondt, men jeg skulle nok blot lige i gang, så jeg løsnede forbremsen, fik en viskestykke til at stoppe blødning fra hofte og cyklede de 4 km til SEGES. Det gjorde ondt og gik rigtig langsom – blev kort før SEGES overhalet af en yngre kollega, hvis BMI nok ligger 10 enheder højere end min.

Turen fra cykelskuret til receptionen var lang. Måtte med venstre hånd støtte venstre ben over knæet for at kunne gå. Fik en stort set tom Falck kasse i receptionen og tog elevator ned i kælderen til omklædning. Havde det slet ikke godt og undlod at låse dør til brusekabine. Tilbage i omklædningsrummet kunne jeg konstatere, at der nærmest skvulpede blod ud af et hul i overlåret. Det afgjorde sagen: f sted til skadestuen med hjælp af rullebord som rollator og kollega som chauffør.

Var færdig på skadestuen kl. 13 efter grundig undersøgelse, herunder sår specialist pga. dybden, røntgen og fire sting.

Inga hentede mig kl. 15. Havde fået et par krykker, men kunne stort set ikke gå pga. manglende kontrol over især venstre ben. Vi fik cyklen med til Randers og afleveret til cykelhandler.

Har egentlig ikke de store smerter, men selv med krykker kan jeg kun gå meget besværet. Havde lagt mig på gulvet – det tog nok fem minutter at komme op igen.

Forhåbentlig er det blot tale om overanstrengelse af de muskler, der styrer benene.

Det kunne være gået meget værre.

Ud over de fysiske skader har min stolthed lidt skade. Det er for dumt at blive kørt ned. Normalter jeg altid opmærksom på, at bilister ikke forventer cyklister fra den forkerte side. Her var jeg blevet lullet i søvn af den tydelige skiltning [1], [2], [3] og havde fokus på at vurdere vej og retning.

Jeg missede også muligheden for at komme i top 15 i Endomondo udfordring ”Træd til”. Lå målt på antal cyklede km som nr. 21 ud af godt 20.000 deltagere.

Bilisten har haj-tænder og burde have kigget både til venstre og højre. Hun er egentlig undskyldt – pga. af midter helle kommer biltrafikken kun fra venstre, og der er ingen skiltning af krydsende cyklister – en decideret fejl af vejmyndigheden, der kunne have fået fatale konsekvenser for mig.

Jens Peter Hansen
[email protected]

 

 

http://jenspeterhansen.dk/typo3temp/pics/0341f2b326.jpg